Zmęczenie, niepohamowana ochota na słodkości? To może być insulinooporność.
Czujesz zmęczenie, senność po posiłkach, a do tego stale masz ochotę na słodkie przekąski?
To mogą być pierwsze oznaki insulinooporności, która w społeczeństwie staje się coraz bardziej powszechnym problemem zdrowotnym.
Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się czym jest insulinooporność oraz jakie mogą być jej objawy i przyczyny.
Co to jest insulinooporność?
Insulinooporność (IO) to stan zmniejszonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny (hormonu odpowiedzialnego za regulowanie stężenia poziomu glukozy we krwi).
Prowadzi to do podwyższenia poziomu cukru we krwi i zmusza trzustkę do produkowania coraz większej ilości insuliny. Nieleczona insulinooporność może prowadzić do rozwoju stanu przedcukrzycowego a następnie cukrzycy typu 2, ale również stłuszczenia wątroby, podwyższonego poziomu cholesterolu czy zaburzeń pracy jajników (często przebiega z PCOS – zespołem policystycznych jajników).
Jakie są objawy insulinooporności?
Insulinooporność nie daje specyficznych objawów, jednak istnieje kilka symptomów które mogą wskazywać na to zaburzenie.
- Chroniczne zmęczenie,
- Niepohamowana ochota na słodycze najczęściej po głównym posiłku,
- Senność po posiłkach, co wynika ze wzrostu poziomu glukozy we krwi,
- Problemy z pamięcią, koncentracją, wahania nastroju,
- Ciemne plamy, przebarwienia na skórze tzw. rogowacenie ciemne, zwłaszcza w okolicy pach, szyi
Jakie badania należy wykonać aby sprawdzić czy mam insulinooporność?
Podstawowymi badaniami są:
- Oznaczenie glukozy na czczo
- Oznaczenie insuliny na czczo
A następnie wyliczenie wskaźnika insulinooporności HOMA-IR.
*Samodzielne wyliczenie wskaźnika insulinooporności nie powinno stanowić jednak diagnozy. Ten wskaźnik to jedynie narzędzie dające orientacyjny wynik, który może być pomocny w rozpoznaniu zaburzenia. Pamiętaj, że diagnozę zawsze stawia lekarz. Czasem konieczne jest dodatkowe wykonanie szeregu innych badań m.in. krzywej glukozowo-insulinowej.
Jakie mogą być przyczyny insulinooporności?
Nie ma jednoznacznych przyczyn insulinooporności.
Są jednak czynniki, które mogą przyczyniać się do jej rozwoju. Wśród nich wymienia się:
- nadmierne spożycie kalorii
- stosowanie diety wysokoprzetworzonej i bogatej w cukry proste
- niska aktywność fizyczna
- nadmiar tkanki tłuszczowe wisceralnej, czyli tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha
- czynniki genetyczne
- przewlekły stres
- inne zaburzenia hormonalne m.in. PCOS
Podstawową rolę w unormowaniu insulinooporności odgrywa zmiana stylu życia.
Zdrowa, zbilansowana dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym, regularna aktywność fizyczna oraz redukcja stresu to kluczowe kroki, które mogą poprawić wrażliwość tkanek na działanie insuliny i zmniejszyć ryzyko dalszych komplikacji.
Masz insulinooporność?
Chcesz zmienić swoją dietę i poprawić wrażliwość tkanek na insulinę?
Umów się na konsultację Seans dietetyczny – Insulinowa Harmonia.